Brugt medicoteknisk udstyr

Den danske virksomhed Aigto Medical har specialiseret sig i køb og salg af brugt, værdifuldt medicoteknisk udstyr. Sælgerne er blandt andet sygehuse i de nordiske lande, og køberne findes primært i Asien, Amerika og Østeuropa.

Anders Børsen Nielsen hos Agito er ansvarlig for det svenske marked:

– Vi opkøber alle former for brugt medicoteknisk udstyr fra flere svenske sygehuse – udstyr, der ellers skulle være deponeret. Nu kan de svenske sygehuse modtage betaling for deres gamle maskiner, og vi kan tilbyde forholdsvis moderne udstyr til sygehuse og klinikker i mindre udviklede lande.

Bedst at benytte specialister
Transporterne af brugt udstyr fra de nordiske lande er blevet udført med hjælp fra MTAB. Anders Børsen Nielsen mener, at traditionelle transportvirksomheder ikke er i stand til at håndtere brugt medicoteknisk udstyr. De kan ikke håndtere de følsomme maskiner som en del af deres sædvanlige aktiviteter, men er tvunget til at benytte sig af specialleverandører, hvilket får prisen til at stige. Så er det bedre at engagere specialleverandøren direkte.

Teknisk komplekst udstyr
Desuden stiller vi krav om fleksibilitet og erfaring med håndtering af komplekst teknisk udstyr. De skal være på det rigtige sted på sygehuset på det rigtige tidspunkt og kunne løse problemerne, når de opstår. De skal vide, at en dialysemaskine bliver ødelagt, hvis den opbevares koldt.

Agito er et kendt navn i det svenske sundhedsvæsen, og de har gjort forretning med de fleste svenske sygehuse. Anders mærker øget interesse og opmærksomhed, når han ringer rundt og tilbyder at opkøbe udstyr. De forskellige apparater, blandt andet CT-, MRI- og røntgenudstyr, distribueres efterfølgende gennem et bredt netværk af mellemhandlere til slutkunderne.

Borås Sygehus

Donald Wiman og Sabahudin Sulemanovic, specialuddannede chauffører fra MTAB i Gøteborg, afmonterer og bortkører brugt mammografiudstyr fra Borås Sygehus.

Udstyret skal anvendes igen, og derfor er det særligt vigtigt, at afmonteringen foretages omhyggeligt og i den rigtige rækkefølge, og at alle kabler er mærket omhyggeligt. Når udstyret er på plads i bilen, transporteres det til Aalborg i Danmark. Her har Agito Medical både hovedkvarter, lager og værksted, hvor mammografiudstyret gennemgås, renoveres og transporteres til en ny kunde.

– Vi har samarbejdet med Agito Medical i flere år, siger Sven Wallin, salgschef hos MTAB i Gøteborg. Det drejer sig især om afmontering og transport af medicoteknisk udstyr i Sverige. Men vi har også haft opgaver for dem i Finland og Norge, og vores pakketekniske afdeling har bygget transportbeholdere til længerevarende søtransport.