På turne med det svenske nationalteater

MTABs afdeling for turneservice samarbejder med det svenske Riksteatern om størstedelen af dets produktioner. MTABs fotograf var med, da produktionen “En hale på himlen” startede sin efterårsturne fra Riksteatern i Stockholm.

Produktionen “En hale på himlen” var en fortsættelse af turen i foråret 2010, og den forløb over en kort periode fra 28/8 til 16/9. – I år besøgte vi Piteå, Hudiksvall, Södertälje, Karlshamn, Osby, Partille, Kungsbacka, Varberg og Enköping, fortæller Sten Jogbäck, ansvarlig for turneservice hos MTAB. MTABs Sten Jogbäck har i mere end 30 år arbejdet med en række teater- og sceneopgaver. Det begyndte med Riksteatern i 1978 og derefter Rocktåget i 80’erne og Roxettes europaturne 1994-95 for blot at nævne nogle få af opgaverne. I årenes løb er hundredvis af teater- og koncertopsætninger rullet gennem Sverige og Europa, håndteret af Sten og hans kolleger på det nuværende MTAB-kontor i Ørebro.

Ved MTABs indtræden fik virksomheden et langt mere omfangsrigt kostume og en samlet erfaring fra både udstillingsvirksomhed og turnetransporter.

– Nu har vi også et udvidet netværk, der giver mulighed for at håndtere internationale ture, siger Sten.

Sceneteknisk support

Chaufførerne i Turneservice har lang erfaring og et stort branchekendskab. De er med til at bygge scener, de kan håndtere følgespots, teatertilpasninger og anden sceneteknisk support, når der er brug for det. – I teateret og ved koncerter er tidsfaktoren meget vigtig, fortæller Sten. Her handler det ikke om timer, men minutter, for at en forestilling kan starte til tiden. Derfor skal alle transportopgaver planlægges meget omhyggeligt og dækkes ind med backup-service på højt niveau.

Forskellige opgaver

Turneservice transporterer forestillinger for blandt andre Riksteatern, Dramaten, Sveriges Dansnät og Riksutställningar. Vi har også gennem flere år samarbejdet med Sveriges Radios Symfoniorkester, Rikskonserter, Norrlandsoperan, Skånes Dansteater og Stockholms Filharmoniska Orkester. Blandt kunderne er også event- og rockarrangører som Live Media Group og SoundForce. Gennem vores globale netværk håndterer vi også internationale ture.

 

Fakta

MTABs største koncertbil laster 115 kubikmeter og er specialudstyret til hurtig og effektiv på- og aflæsning af scenekulisser og koncertudstyr. Flåden indeholder flere specialbyggede store trailere og lastbiler af forskellig type, alle udstyret med varmesystem.