Peru tur-retur med skatte fra Inkariget

Det er 50 år siden, der sidst blev vist guldgenstande fra Inkariget i Stockholm. “Inka – guldskatte i bjerghulerne” bestod af udlån fra 15 forskellige museer i Peru med transport via Amsterdam ved MTAB til de spektakulære Bergrummen på Skeppsholmen.

“Spændingen var åndeløs, da kasserne med guldet blev åbnet”, skrev Dagens Nyheters Marcus Boldeman.

I lighed med Kinas Terrakottahær fylder udstillingen to af tunnelerne under Skeppsholmen, men denne gang blev udstillingsområdet udvidet med en tredje bjerghule med introduktion for de besøgende i form af film og kort. Udstillingens dominerende element er selvsagt indholdet af de 40 store kasser med i alt 26 kubikmeter gravfund, som blev fløjet ind fra Lima til Amsterdam og transporteret til Sverige ved MTAB. I alt vises 284 udlånte genstande, hvoraf de fleste er guldgenstande fra tiden før Columbus’ ankomst til Sydamerika og Pizarros erobring af Inkariget. Ud over inkakulturen vises også mumier, tekstiler og keramik fra tidligere perioder. Udstillingen vil være den første af sin art med guldgenstande fra så mange museer i Peru.

 

Fakta

MTABs opgave var at transportere Inkaguldet fra Peru med fly til Holland og derefter med sikkerhedstransport til Stockholm. Da flere museer var involveret, blev der benyttet en kunstbil med dobbelt kurersæde fra Holland. Ved Bergrummet blev der opsat klimabeskyttelse ved aflæsningsstedet til udstillingen.